Zonneschermdoek schoonmaken

Kijk voor je begint even naar buiten. Staat er een felle zon? Stel het zonneschermdoek reinigen dan liever even uit. Wanneer zeep- en waterresten te snel opdrogen, kan dit namelijk voor vlekken zorgen. En dat is precies wat we proberen te verhelpen! Geen felle zon? Goed. Laten we beginnen!

Inspiratie

Stap 1: Droge techniek

Rol om te beginnen het doek volledig uit. Vervolgens pak je een borstel. Let op dat deze schoon en zacht is. Begin met het voorzichtig wegborstelen van los vuil. Soms volstaat deze droge techniek om oppervlakkige vlekken te verwijderen. Is het zonnescherm nu inderdaad vuil- en vlekvrij? Top! Dan ben je klaar. Is er sprake van hardnekkige vlekken? Ga dan door naar stap twee.

Stap 2: Vochtige reiniging

Een (ernstig) verweerd zonnescherm schoonmaken begint als volgt: Probeer eerst of voorzichtig poetsen met een zachte borstel of spons en lauw water (maximaal 35°C) voldoende is. Zijn de vlekken te hardnekkig? Gebruik dan een niet-agressief schoonmaakmiddel. Groenezeep of biotex bijvoorbeeld. Een typische ‘oma weet raadt’ manier is je zonnescherm schoonmaken met schoonmaakazijn. Azijn is vooral goed voor groene aanslag verwijderen. Ook kan het verbleekte kleuren deels terughalen. Tot slot kan je kiezen voor de speciale HG zonnescherm schoonmaken reiniger. HG ervaringen zijn vrijwel altijd zeer positief. Schoonmaakmiddel gekozen? Poets het doek dan voorzichtig schoon. Laat het water of sopje een kwartiertje intrekken alvorens het grondig af te spoelen. Dit gaat het makkelijkst met een tuinslang. Geen tuinslang? Gebruik dan emmers water. Je zonnescherm schoonmaken met een hogedrukreiniger is uit den boze. De enorme druk kan in het ergste geval gaten in je doek creëren.

Stap 3: Drogen

Om schimmelvorming te voorkomen is het ontzettend belangrijk om je zonnescherm te laten drogen. Rol het doek pas op als deze volledig droog is. Als extra bescherming kan je ervoor kiezen het doek te impregneren. Spuit het impregneermiddel gelijkmatig over zowel de boven- als onderzijde van het doek. Let op: Het doek dient voor het aanbrengen volledig droog te zijn. Geef ook het impregneermiddel voldoende tijd om te drogen. Rol het doek wederom pas op als deze helemaal droog is.

Samengevat: hoe maak ik mijn zonnescherm schoon?

  • Neem een zachte en schone borstel. Borstel los vuil en oppervlakkige vlekken weg.
  • Poets het doek voorzichtig met een zachte borstel en lauw water.
  • Gebruik indien nodig een schoonmaakmiddel met lage ph-waarde (<7,5)
  • Laat het water/sopje 15 minuten intrekken.
  • Spoel grondig af met een tuinslang of emmers water.
  • Rol het doek pas op als deze volledig droog is.
  • Behandel het doek eventueel met impregneermiddel.
  • Laat wederom goed drogen.

Armen en bak zonnescherm schoonmaken

Ook de bak en armen van je zonnescherm kunnen vies worden. Probeer ook nu of schoonmaken met lauw water alleen voldoende is. Blijft er viezigheid aanwezig? Maak dan wederom een sopje van lauw water en een milde reiniger. Gebruik geen schuursponsjes en hogedrukreinigers. Dit kan namelijk de lak aantasten. Kies in plaats daarvan voor een een zachte spons of borstel. Wacht voor je het scherm weer ‘in elkaar vouwt’ opnieuw tot alles volledig gedroogd is.

Bonus verzorgingstip zonwering

Naast je zonwering reinigen, is ook regelmatig onderhoud verstandig. Zo verleng je de levensduur. Smeer voor een soepele werking jaarlijks alle onderdelen in: scharnierende delen, kunststof geleidingsblokken, rubbers en aluminium geleidingsprofielen. Gebruik hiervoor een droogsmeermiddel zoals siliconenspray. Let op: Verwijder resten van het droogsmeermiddel zorgvuldig. Je wilt immers niet dat het middel vlekken vormt op het doek.